De impact van visuele rust en goede akoestiek.

24/06/2024

We brengen heel wat tijd binnen door, zowel thuis als op het werk. Daarom mag je het belang van de inrichting en vormgeving van je (werk)ruimtes niet onderschatten.

Het kan een grote impact hebben op ons welzijn en onze productiviteit. Hier wordt nog te vaak te weinig aandacht aan besteed. Daarom gaan we in deze blog dieper in op de psychologische effecten van een slechte akoestiek en visuele onrust.

Wat zijn de gevolgen en wat doe je eraan?

Akoestische beprinte spanplafonds Hertog Jan Botanic

De gevolgen van visuele onrust

Te veel visuele prikkels in onze omgeving kunnen voor onrust zorgen. Denk hierbij aan wanden/muren met drukke patronen of motieven. Ze zorgen ervoor dat we minder geconcentreerd zijn. In werkruimte of kantoor is een wand met 1.000 keer het bedrijfslogo op dus misschien niet zo een goed idee. Naast een verminderd concentratievermogen heeft visuele onrust ook nog impact op enkele andere factoren.

Akoestisch beprinte spanplafonds Hertog Jan Botanic

Meer stress en vermoeidheid

Een chaotische visuele omgeving kan het stressniveau de hoogte doen ingaan. De hersenen moeten namelijk veel harder werken om de juiste en relevante informatie te filteren van de overvloed aan visuele prikkels. Dit kan leiden tot mentale vermoeidheid en een verhoogd stressniveau. Kom jij ’s avonds ook vaak vermoeid thuis van het werk? Dan zou de inrichting van jouw kantoor hier voor iets kunnen tussen zitten.

 

Minder gemoedsrust

Een overvloed aan visuele prikkels kan ook een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Wanneer je lange tijd in een omgeving werkt met drukke patronen of visuele elementen, heb je meer kans om gevoelens als angst en ontevredenheid te ervaren. Laat dat nu net zijn wat je als werkgever te allen tijde wilt vermijden.

Akoestische spanplafonds met geïntegreerd rond lichtplafond Roularta

Mindere productiviteit

Zoals we eerder al aanhaalden zullen te veel visuele prikkels, zoals drukke motieven, in een werkomgeving de concentratie niet bevorderen. Concentratieverlies kan op haar beurt zorgen voor een lagere productiviteit een stijging van het aantal fouten.

Maar hoe zorg je nu wel voor een optimale omgeving, waarin productiviteit en concentratie juist bevorderd worden? Dit kan door rustgevende beelden toe te voegen aan het interieur.

Beprinte lichtwand hotelkamer La Réserve Knokke

Een optimale werkplek dankzij rustgevende beelden

Rustgevende beelden, zoals prints met natuurbeelden, kunnen juist voor meer productiviteit en concentratie zorgen. Beelden met natuurlijke elementen zoals bossen of landschappen kunnen stress juist verminderen en de mentale batterij weer sneller opladen.

In een werkomgeving kan je deze beelden integreren door een wand met print te installeren. Deze wanden hebben bovendien een positief effect op de akoestiek van de ruimte. Je kan de print van de wand volledig zelf kiezen of ontwerpen. Hierdoor past deze volledig in het interieur.

Wil je nog meer informatie over de impact van beelden op de productiviteit? Lees dan zeker ook onze blog ‘De impact van beelden op de productiviteit en het werkgeluk’.

Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden akoestische wanden en wat ze voor jouw organisatie kunnen betekenen? Contacteer ons dan voor een vrijblijvende offerte!

 

Beprinte lichtwanden showroom Renson Waregem

Het belang van een goede akoestiek

Een slechte akoestiek kan het gevolg zijn van echo’s, galm of achtergrondgeluiden. Deze verminderen allemaal de geluidskwaliteit en verstaanbaarheid. Net zoals te veel visuele prikkels kan een slechte akoestiek verschillende negatieve gevolgen hebben.

 

Mindere prestaties

Achtergrondgeluiden en slechte akoestiek kunnen leiden tot mindere prestaties. Voornamelijk bij taken die de nodige aandacht en concentratie vragen. Wanneer de akoestiek niet optimaal is, is het moeilijk om gesprekken te volgen en informatie te verwerken. Dit zorgt er dan weer voor dat je meer mentale inspanningen zal moeten leveren om dezelfde taak uit te voeren.

Beprint lichtplafond met rustgevend beeld in tandartspraktijk

Een hoger stressniveau

Ook een slechte akoestiek kan leiden tot meer stress. Aanhoudend achtergrondlawaai triggert namelijk de stresshormonen. Hierdoor kan je een verhoogde hartslag en bloeddruk ervaren.

 

Mindere slaapkwaliteit en trager herstel

Een slechte akoestiek heeft niet alleen negatieve gevolgen op het werk, maar ook thuis kan het voor problemen zorgen. Zo kan het zowel je slaapkwaliteit als -duur voelbaar beïnvloeden. En laat dit nu net essentiële factoren zijn voor ons mentaal welzijn. Wanneer je niet goed slaapt zal je doorheen de dag veel vermoeider zijn en zal je alertheid opvallend minder zijn.

Beprinte lichtwand PRoF denktank voor de zorg

Akoestische spanplafonds zijn de oplossing

Hoe kan je deze negatieve gevolgen van een slechte akoestiek nu de kop indrukken? Akoestische spanplafonds vormen dé oplossing. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen in verschillende settings worden toegepast. Zo plaatsten we al spanplafonds bij horecazaken, bedrijven, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, particulieren… Maar wat zijn nu de specifieke voordelen van een akoestisch spanplafond?

 

Verbeterde concentratie en productiviteit

Een goed ontworpen akoestische ruimte kan de productiviteit tot wel 15% verhogen. Dit komt doordat je je in een stille omgeving veel gemakkelijker kan concentreren.

Akoestisch spanplafond leefruimte particuliere woning

Extra toevoegingen aan het spanplafond

Naast de goede akoestiek kunnen we ook nog extra elementen toevoegen aan het plafond. Geluidsboxen, spots, ventilatieroosters, we integreren het zonder probleem waardoor het hele plafond een strakke uitstraling en afwerking krijgt.

 

Toepasbaar in elke sector

Spanplafonds kunnen eenvoudig voor elke sector geïnstalleerd worden. Het polyester dat we gebruiken is niet statisch waardoor het geen stof aantrekt. Voor ruimtes waar hygiëne cruciaal is zoals labo’s en keukens, werken we zelfs met een antibacteriële variant.

Benieuwd naar de verschillende toepassingen van antibacteriële spanplafonds? Ontdek ze hier!

Akoestische spanplafonds laboruimte
Interesse?

Ook voor oude ruimtes kunnen akoestische spanplafonds een oplossing bieden. Ze kunnen namelijk op elke achterliggende structuur worden aangebracht. Daarbij geven we telkens advies op maat zodat het spanplafond perfect in jouw ruimte wordt geïntegreerd.

Wil je nog meer informatie over het effect van een goede akoestiek? Lees dan zeker ook onze blog ‘Het effect van akoestiek op mens en omgeving: Hoe de beleving gestuurd wordt door akoestiek’.

 

Overweeg je een akoestisch spanplafond bij jou thuis of voor je organisatie? We helpen je graag verder met advies op maat! Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvende offerte.

Conclusie

De impact van visuele prikkels en slechte akoestiek in binnenruimtes is significant en wetenschappelijk onderbouwd. Beide factoren kunnen leiden tot verminderde concentratie, verhoogde stressniveaus, en negatieve effecten op de gemoedstoestand en algeheel welzijn. Het is daarom van groot belang om bij het ontwerpen en inrichten van binnenruimten aandacht te besteden aan zowel visuele als akoestische aspecten. Het creëren van een rustige, goed ontworpen omgeving kan niet alleen ons comfort verhogen, maar ook onze mentale gezondheid en productiviteit verbeteren.

Wil je meer informatie over hoe MonaVisa jouw ruimte kan optimaliseren met een akoestisch spanplafond of een wand met print?

Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Maak een afspraak