In de toekomst ziet de zorgarchitectuur de patiënt als klant…

19/09/2023

MonaVisa, de marktleider in akoestische oplossingen en technieken met spanplafonds en spanwanden, kondigt met trots hun lidmaatschap bij PRoF Projects aan. Dit is een Europese zorgdenktank die zich richt op het bevorderen van samenwerking en innovatie. Dat ook MonaVisa lid wordt, bewijst nogmaals de steeds sterker wordende match tussen de zorgsector en de bedrijfswereld. Maar ook dat ze een actieve bijdrage wil leveren aan de groei van de zorg.

MonaVisa treedt toe tot het zorgnetwerk PRoF Projects

Want wat heeft een spanplafond te maken met een ziekenhuiskamer? Wel, heel veel, zo blijkt. MonaVisa kiest via een lidmaatschap bij PRoF Projects heel bewust voor de zorgsector. De zorgdenktank werd opgericht in 2010. Vandaag ontwikkelen ze met meer dan 500 leden (zorgorganisaties, bedrijven en universiteiten) slimme en innovatieve architectuur voor de ‘zorgkamer van de toekomst’.

Maar waarom engageert een ondernemer zich specifiek voor de zorgsector? Die vraag stellen we aan Francis De Nolf, CEO van MonaVisa. “Toegegeven, de zorgsector kampt met krappe budgetten en we weten allemaal dat dit in de toekomst niet zal verbeteren. Mij is het vooral te doen om de maatschappelijke relevantie. Want innovatie in deze sector is bijzonder nuttig en interessant.”

Akoestische spanplafonds zorgkamer Prof Projects

MonvaVisa begrijpt dat een hoogwaardige zorgomgeving niet alleen het welzijn van de patiënt bevordert, maar ook de efficiëntie van de zorgverlener vergroot. Door de samenwerking benadrukt ze haar inzet om de zorgsector te ondersteunen en te versterken, wat uiteindelijk bijdraagt aan een meer duurzame toekomst.

“Denk maar aan de steeds groeiende vraag om zo lang mogelijk thuis te blijven. Als we de markt goed analyseren dan zien we dat de ziekenhuiskamer van de toekomst eigenlijk een ziekenthuiskamer zal worden.” Daarom verwacht De Nolf dat de focus in een zorgomgeving nog veel meer op esthetiek en kwaliteit zal liggen. “Denk maar aan de rust die we kunnen brengen door onze kennis van design én akoestiek. Als je bewust thuisblijft, dan willen mensen dat dit ook past bij hun interieur en hun standaarden.”

Blanco lichtplafonds inkomhal

Innovatie in de zorgsector dankzij slimme architectuur

De Europese denktank PRoF organiseert jaarlijks themadagen en dit jaar stond deze in het teken van ‘Sharing is Caring’. Elk jaar stelt PRoF een nieuwe inspirerende ruimte voor waarmee ze een antwoord bieden op een vraagstuk rond zorg en wonen. Bij de lancering vorig jaar van de nieuwe polyvalente ruimte PRoF 6.0 werd MonaVisa gevraagd om hun belevingsconcept rond design, verlichting, akoestiek, muziek en klimaat met spanplafonds te integreren binnen het PRoF-concept. Dergelijke ruimte kan de ene keer de plaats van ontmoeting zijn, de andere keer laat die toe om te genieten van een optreden, het beleven van een spel of het beluisteren van een reisverslag. In de zorg wordt bijv. ook nagedacht aan ruimten die multifunctioneel kunnen worden ingezet in functie van de behoefte van de klant, terwijl innovatieve technologieën worden geïntegreerd zonder dat die inboeten aan het thuisgevoel.

Beprinte lichtwand zorgkamers Prof Projects

Zo integreert het bedrijf Oscart hun interactieve touchscreen schermen en aangepaste software toepassingen met het allernieuwste draadloze AQURA-platform van Televic bij PRoF. Elke nieuwe of bestaande instelling, ongeacht het huidige type oproepsysteem kan het Aqura-platform integreren. Al deze nieuwe applicaties zijn aangesloten op de onzichtbare geluid- en muziekboxen van MonaVisa binnen het vol akoestische spanplafond. “Zo versmelten innovatie, technologie, design, geluid en akoestiek tot één harmonieus geheel met maximaal comfort voor de klant, want PRoF nodigt de zorgsector uit om de patiënt als klant te zien.

Beprinte lichtwand vergaderruimte Prof Projects

MonaVisa als innovator binnen akoestische oplossingen voor de zorgsector

Als lid van PRoF Projects zal MonaVisa toegang krijgen tot waardevolle bronnen, netwerkmogelijkheden en professionele ontwikkelingskansen. Dit stelt MonaVisa in staat om haar positie in de wand- en plafondafwerking verder te versterken en te profiteren van best practices die worden gedeeld door vooraanstaande professionals in de zorgsector.

Het lidmaatschap bij PRoF Projects weerspiegelt de inzet van MonaVisa om voortdurend te investeren in haar medewerkers en klanten. Door toegang te krijgen tot een breder netwerk van experts en het delen van kennis met andere professionals, zal MonaVisa haar vermogen vergroten om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan de unieke behoeften van haar klanten.

Beprint lichtplafond showroom Prof Projects

Herstel verbeteren en versnellen

“Iedereen die meerdere dagen zorgbehoevend was, weet welk verschil de details kunnen maken. Een omgeving waar goed over nagedacht is, kan je herstel versnellen en dat is exact waaraan wij willen werken. Omgevingsgeluiden kunnen een invloed hebben op de slaapkwaliteit van een patiënt. Hetzelfde geldt ook over het gevoel van privacy, het uitzicht op de natuur, lichtinval, … Het zit vaak in kleine zaken. We zien dit project dan ook echt als een investering in de gezondheidszorg, om te kunnen bijdragen aan onze maatschappij.”

Daarom werkt MonaVisa nu al samen met elektronicaproducent Televic. “Hierdoor kunnen we de oproepsystemen (‘de belletjes’) netjes verwerken in het spanplafond.” Maar het gaat evengoed over onzichtbare geluidsboxen en akoestische wanden die het gevoel van privacy vergroten, zodat de geluiden gedempt worden. Of spanwanden bedrukt met natuurbeelden die je katapulteren naar een volledig andere omgeving.

“Allemaal zaken die goed zijn voor de zorg en tegelijk architectuur naar een hoger niveau brengen. Wij zijn dan ook erg tevreden met de samenwerking met PRoF Projects en kijken uit naar de toekomst.”

Akoestische spanplafonds zorgkamer Prof Projects

Partners bij PRoF

Partners bij PRoF Projects zijn Arjo Huntleigh, B2Ai, Beltherm, Boone International, Deureka, Deweer, Durlet, EEG, Fasset, Haelvoet, KULeuven, Leroy, Modular, MonaVisa, Oscart, Porcelanonsa, Sint-Michielsbeweging, Tarkett, Televic, UGent, Vescom, Vink, Vitra, Vives.

Beprinte egaal verlichte plafonds

Over MonaVisa

In september 2021 namen Francis De Nolf en Riet De Brauwer MonaVisa, pionier en marktleider in spanplafonds en spanwanden, over. Het bedrijf werkt zowel voor particulieren en professionelen, gaande van de zorgsector tot horeca.

“Wij willen klanten een akoestische totaalbeleving geven op maat via onze expertise in gespannen plafond- en wandafwerking. Zo willen wij MonaVisa verder in de markt zetten als veelzijdige, duurzame én creatieve bouwafwerking met een perfecte finishing touch.

MonaVisa is al jaren nummer 1 in deze toepassing. Je vindt de wand- en plafondafwerkingen in gespannen polyester terug in heel wat spectaculaire projecten zoals het in het Dermathologisch centrum te Roeselare, Maria’s Rustoord te Dadizele, trainingscenter van Club Brugge, de projectiekoepel van Puratos, de NOA showroom bij Renson en in de inkomhal van het nieuwe AZ Delta werd gewerkt met akoestische plafonds en printwanden van MonaVisa. Maar ook particulieren integreren volop onze toepassingen in hun woningen.” Zo stelt CEO Francis De Nolf.

Opbouwverlichting

Over PRoF

PRoF Projects is een Europese zorgdenktank, opgericht in 2010, dat zich bezighoudt met slimme architectuur en innovaties om de zorgsector te inspireren. Het is een consortium van meer dan 500 leden (zorgorganisaties, onderzoekers, academici) met een bezoekersruimte in Poperinge die jaarlijks zo’n 4000 geïnteresseerden verwelkomt. Bij PRoF bundelen professoren van verschillende universiteiten, hoge scholen, experten in de zorg, architecten en industriëlen hun kennis om de naakte behoefte van de patiënt bloot te leggen om vervolgens hun verwachtingen als klant te overtreffen.

Beprinte lichtwand zorgkamer PRoF

Om daarin te slagen werkt PRoF rond 8 kernbegrippen. Deze 8 pijlers maken een wereld van verschil:

1. Minimum comfort:

Wat is het basiscomfort vr een patiënt? Het antwoord luidt heel eenvoudig: dezelfde als deze voor de bezoeker. Genieten van ontmoeting en verzorging. Een rustig interieur met een goeie akoestiek met maakt een wereld van verschil. Samen met een stijlvol design en geurverwerkers cruciaal om bezoek te stimuleren, waar patiënten /klanten zo van genieten. Al deze comforttechnieken kan je ontdekken tijdens een bezoek aan PRoF.

2. Veiligheid:

Alle producten voldoen aan voorschriften op vlak van hygiëne, duurzaamheid, brandveiligheid, gebruiksgemak. De polyesterdoeken door MonaVisa geplaatst zijn stofafstotend, ze garanderen de beste akoestische absorptie, de antibacteriële doeken zijn schimmelwerend en alle doeken voldoen aan de hoogste materiaaleisen op vlak van brandveiligheid. Akoestiek is een basisbehoefte en maakt deel uit van het welzijn en in sommige gevallen van het herstel van een mens.

3. Privacy:

Je eigen plaats, je eigen thuis hebben, je thuis voelen is essentieel om een geborgen gevoel te krijgen, een goede akoestiek zorgt voor rust en stimuleert het geborgen gevoel

4. Niet stigmatiserend:

Het eigentijdse strakke design is hetzelfde in de privé als in de zorg, we halen het industriële gevoel weg bij patiënt, klant en bezoeker en geven hem of haar het thuisgevoel terug.

Beprinte lichtwand vergaderzaal PRoF

5. Intergenerationeel:

Patiënten /klanten willen hetzelfde contact als thuis, willen andere mensen horen om zich geïntegreerd te weten in de wereld, willen ook mee naar de toekomst kijken. Een gemengde setting is ideaal, maar bezoek stimuleren is wellicht de belangrijke eerste stap. We nemen de drempels van onaangename geur, industrieel design, overtollig lawaai weg zodat een bezoek een plezier wordt. Verfijnd interieur, design, geur, licht, akoestiek, beeld, muziek, klimaat nodigen uit en doen verlangen om te bezoeken.

6. Flexibiliteit:

Het multifunctioneel interieur speelt hier een belangrijke rol.

7.Respect:

Wij zien de patiënt als een klant. Wij willen thuis mooi design, aangename akoestiek, optimaal geluid en gepast klimaat. Dan moet de zorg dat thuisgevoel ook creëren voor patiënt /klant. Dan zullen deze elementen top moeten zijn voor een thuisgevoel. Dat gaat over details. Een respectvolle omgang binnen een gepast interieur maakt een wereld van verschil. Ouderen willen naar een thuis i.p.v. naar een industriële omgeving. Verzorgers sensibiliseren om het gebruiken van verkleinwoordjes te vermijden is zo een voorbeeld. Hoe goed ook bedoeld, verkleinwoordjes gaan door merg en been omdat ouderen niet willen betutteld worden. Ze willen ernstig genomen worden en als volwassenen behandeld worden.

8.Vereenzaming:

Hoe contact en bezoek stimuleren? Dezelfde interieurelementen als die bij het minimum comfort. Die werken hand in hand. Hoe het bezoek stimuleren? Hoe maken we van de zorg een dagelijkse ontmoetingsplaats in de maatschappij? Hoe brengen we dat dagelijks contact? Of sterker nog, hoe zorgen we ervoor dat ouderen en jongeren naast elkaar leven terwijl we de gepaste begeleiding geven. Kunnen we leren uit de samenleving bij Afrikaanse en sommige Zuid-Amerikaanse volken? Want ouderen kunnen zorgen voor kinderen, terwijl de ouders uit werken gaan. Kinderen kunnen ouderen helpen als hun mobiliteit gehinderd wordt.

Partners van PRoF toetsen alle innovaties in de zorg aan deze 8 pijlers. Ze maken een wereld van verschil. MonaVisa wil daar toe bijdragen zodat elke patiënt zich klant, zich die mens mag voelen, die meetelt in onze maatschappij.

Akoestische spanplafonds zorgkamer