MonaVisa bouwt allereerste akoestisch belevingscentrum

15/12/2023

“Akoestiek gaat niet over geluid maar over een gevoel” 

MonaVisa hergroepeert vanaf eind 2024 zijn West-Vlaamse vestigingen in een nieuwbouw in Hof Ter Weze in Roeselare. Met MonaVisa-(hel)rode wanden, grijze vloeren en heel veel natuurlijk groen wordt het ongetwijfeld een visuele blikvanger. Maar inhoudelijk zal alles er draaien rond iets dat in wezen onzichtbaar is: akoestiek. “Hoewel iedereen zegt het belangrijk te vinden, zie ik in de praktijk dat akoestiek nog altijd geen topprioriteit is. Toch brengt een goeie akoestiek rust en werkt het prestatiebevorderend”, vertelt CEO Francis De Nolf.

Advertentie MonaVisa bouwt allereerste akoestisch belevingscentrum
Eerste kennismaking met MonaVisa

De Nolf leerde het bedrijf kennen als bestuurder bij Knack Volley Roeselare. “Toen we in Sporthal Schiervelde de akoestiek wilden aanpakken, kwam ik in contact met Peter Valcke, stichter van MonaVisa in 2004. Mijn interesse werd echt gewekt in 2021, toen we samen met de stad de viplounge wilden renoveren. Stijn Dejonckheere (ex-volleyballer, maakte met zijn videoproductiehuis Clementine de video met de akoestische wereldprimeur bij NOA – Renson), wilde een beleving creëren. Zo groeide het idee om de bezoekers tot rust te brengen tijdens de maaltijd om hen dan intuïtief naar de sporthal te laten gaan als de match begint. Het begon bij mij te dagen dat het cruciale element in dat belevingsconcept van Stijn het plafond was. Zo nam ik MonaVisa twee  jaar geleden over van Peter en zijn medevennoten. Ben Leonard – zoon van een Dilbeekse architect – bleef aan boord met een minderheidsparticipatie.”

Rust bieden

“Bij Embuild (vroeger Confederatie Bouw) volgde ik met onze projectmanager een opleiding over akoestiek samen met (binnenhuis) architecten, ingenieurs en aannemers. Bleek dat zij tijdens hun opleiding nauwelijks les hadden gekregen over akoestiek. De akoestische norm behoedt mensen enkel voor schade aan de gezondheid. Wat comfort betekent, is niet bepaald. Met een goede akoestiek veroorzaakt geluid geen overtollige prikkels die vermoeiend werken, maar zit je op je gemak en het bevordert prestaties. Die rust willen wij met MonaVisa geven bij de mensen thuis, op restaurant, in de zorg, in landschapsbureaus, bij vrije beroepen, in vergaderzalen of aula’s. We zijn vertrouwd om in een interieur onze signatuur te zetten met visuele elementen – dat kan met mooie materialen, vormen en gepersonaliseerde prints – maar onze uitdaging is vooral die akoestische component te laten versmelten in het concept van de (binnenhuis)architect. Hoe eerder we bij een project worden betrokken, hoe beter dus.” 

“Polyester spandoeken bestaan nog maar een goeie 17 jaar. Wij behalen een uitzonderlijke absorptie van alfa = 1 vanaf 275 Hertz, waarmee we de menselijke stem kunnen neutraliseren door een geperforeerd doek te combineren met een luchtlaag en massa erachter. Die combinatie absorbeert en zet geluid vast. Al te vaak zien we kleine geluidsabsorberende decoratieve panelen, maar onvoldoende oppervlakte absorbeert niet. Of we krijgen voldoende akoestische oppervlakte met drukke tegels, gaatjes of lattenstructuren en is de visuele rust zoek. Onze hersenen registreren alles. Wat mij enorm fascineert, is dat wij onzichtbare akoestiek combineren met visuele rust. Het krioelt van de onzichtbare technieken achter de doeken: elektriciteit, verlichting, akoestische massa, eigen ontworpen onzichtbare muziekboxen van topkwaliteit, waterleidingen, branddetectoren, airco, wifi, geïntegreerde projectoren,… en toch heb je de illusie van een strak geschilderd design met een spotje. Het ingenieuze schrijnwerk dat voorafgaat aan het eindresultaat is pure metier.”

Vestigingen

Momenteel telt MonaVisa 4 vestigingen: Dilbeek en Hasselt – in een coworkingspace met showroom – en Roeselare (kantoor) en Ledegem (magazijn en productie). “In de nieuwbouw komen die 2 laatste samen. Met ontwerpbureau Maister en Studiebureau Vangheluwe ontwierpen we op een site van 4.500 m2 een gebouw van 1.350 m2 met kantoren, magazijn en productie en een uniek akoestisch belevingscentrum dat de doorsnee showroom ver overstijgt. Architecten, interieurarchitecten en promotoren zijn er welkom om te ervaren wat een goede akoestiek betekent.”